GLIA

Dijagnostika i liječenje na teret HZZO-a

Dijagnostiku i liječenje u inozemstvu na teret HZZO-a moguće je ostvariti u dva slučaja:

  • ako se potreban medicinski postupak ne može napraviti u Hrvatskoj, a u nekoj od zemalja svijeta se standardno izvodi, (dakle nema status eksperimentalnog liječenja) – link na propisanu tiskanicu za ovaj slučaj naveden je dolje pod 1.
  • drugi slučaj je tzv. prekogranična zdravstvena zaštita, kada se liječenje može obaviti u Hrvatskoj, no zbog predugih lista čekanja liječenje se ne može obaviti u zadovoljavajućem roku. Za planiranu prekograničnu zdravstvenu zaštitu provodi se prvostupanjski upravni postupak u regionalnom uredu i područnoj službi HZZO-a na temelju zahtjeva osigurane osobe i nema posebno propisane tiskanice.
Slanje uzorka na dijagnostiku u inozemstvo

Ukoliko vaš onkolog smatra da je radi odluke o daljnjem liječenju ili praćenju potrebno napraviti dodatne dijagnostičke pretrage koje nije moguće obaviti u Hrvatskoj ‒ kao što je MGMT status ‒ evo način da to obavite u inozemstvu na teret HZZO-a. Naravno, ako ste njihov osiguranik.

1. Liječnik specijalist ispuni i potpiše Zahtjev i prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo

Nemojte da vas zbuni naziv obrasca, dijagnostika se računa pod liječenje.

2.  Zahtjev se predaje ili u Direkciji HZZO-a u Margaretskoj ulici u Zagrebu ili u bilo kojoj područnoj službi ili ispostavi HZZO-a u Hrvatskoj, zajedno s kopijom medicinske dokumentacije.

Iz iskustva vam preporučujemo da zahtjev osobno predate u Dalmatinsku 8 u Zagrebu, gdje se ti zahtjevi obrađuju, te kasnije pokušate doći do kontakta osobe koja je zadužena za vaš slučaj.

3. Nakon nekoliko dana (maksimalno 30) pacijent dobiva rješenje na kućnu adresu, a obavijest se šalje i predlagatelju (referentnom centru ili liječniku specijalistu).

4. Referentni centar ili liječnik specijalist organizira slanje uzroka temeljem obavijesti HZZO-a

5. Bolnica šalje uzorak određenoj zdravstvenoj ustanovi u inozemstvu (onoj koja je navedena na odobrenom rješenju)

6. Referentni centar ili liječnik specijalist dobiva nalaz i o tome obavještava pacijenta.

U Hrvatskoj ne postoji referentni centar za tumore mozga, tako da će velik dio posla morati obaviti vaš liječnik specijalist.

VAŽNO!
  • da bi HZZO bolnici pokrio troškove slanja i testiranja uzorka, osigurana osoba PRETHODNO mora imati odobren zahtjev (pozitivno rješenje) HZZO-a
  • u iznimnim slučajevima, ako je potrebno da u inozemstvo ide i pacijent, HZZO snosi samo one troškove koji su odobreni rješenjem HZZO-a
  • uzorci se ne šalju redovnom poštom nego nekom od ekspresnih službi dostave koja može jamčiti propisane uvjete za takav tip pošiljke (primjerice DHL, FEDx itd.)

Ove pretrage rade se u svakoj većoj bolnici u inozemstvu. Nama najbliža klinika u kojoj se obavlja molekularna dijagnostika je Medicinski fakultet u Ljubljani.

Podaci za kontakt:

prof. Mara Popović, MD, PhD
Institut za patologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Ljubljani
Korytkova 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 5437140
F: +386 1 5437101

 

Liječenje u inozemstvu na teret HZZO-a

Planirate li liječenje u inozemstvu, svakako uzmite u obzir:

  • osigurana osoba može samostalno dogovoriti termin u bolnici (NAKON što je dobila pozitivno rješenje HZZO-a ili u dogovoru s njima)
  • ako idete u neki medicinski centar s kojim HZZO još nije radio, sami nabavite sve telefonske brojeve i mailove direktno na odjelu na koji idete te ih napišite u zahtjevu
  • račun za objavljene usluge mora biti ispisan na ime osigurane osobe koja će zatražiti povrat novca
  • liječnik specijalist u zahtjevu treba precizno navesti i sve popratne stavke: prijevoz, pratnju, pripremne CT-ove i sve moguće predradnje, uvodne pretrage te predvidive postupke povezane s liječenjem, kao što su antidematozna terapija i simptomatsko/suportivno liječenje
  • odobrenje za liječenje vjerojatno nećete dobiti ako ijedan vaš liječnik smatra da u Hrvatskoj postoji još mogućnosti za vaše liječenje (drugim riječima, morate ga nagovoriti da promijeni mišljenje ‒ i to napismeno potvrdi)