GLIA

Kemoterapija

Kemoterapija je način liječenja tumora gdje se kemijskim sredstvima uništavaju zloćudne stanice. Ti se lijekovi nazivaju citostatici ili antitumorski lijekovi. Citostatici uništavaju stanice tumora na način da zaustavljaju njihov rast i razmnožavanje. Osim zloćudnih stanica uništavaju i zdrave stanice, čime uzrokuju nuspojave. Nakon kemoterapije zdrave se stanice obavljaju.

Kemoterapija se može davati samostalno ili u kombinaciji s drugim metodama liječenja, prije ili poslije operacije, nakon ili tijekom zračenja.

 • Neoadjuvantna kemoterapija – terapija koja se primjenjuje prije kirurškog zahvata kako bi se tumor smanjio ili kako bi se pokušalo zaustaviti napredovanje već proširenog tumora mozga.
 • Adjuvantna kemoterapija – terapija koja se primjenjuje nakon kirurškog liječenja s ciljem uništenja preostalih zloćudnih stanica i sprečavanja ponovnog nastanka tumora.
 • Palijativna kemoterapija – primjenjuje se u odmaklom stadiju bolesti da bi se smanjili ili spriječili simptomi bolesti, smanjili bolovi te ujedno poboljšala kvaliteta života.

Kemoterapija se koristi kod tumora mozga s visokim stupnjem malignosti (gradus III i IV), a sam protokol ovisi o tipu i stadiju tumora. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa zračenjem te u slučaju recidiva (povrata bolesti), posebno ako je radikalno zračenje već provedeno. U slučaju recidiva male su mogućnosti za izlječenje, ali se može ublažiti rast tumora.

Kemoterapija moždanih tumora može se primjenjivati:

 • peroralno (na usta), u obliku kapsula i tableta
 • parenteralno – putem krvnih žila (intravenozno)
 • ugradnjom implantata izravno u mozak tijekom operacije
 • intratekalno – davanjem citostatika u likvorski prostor

Glavni lijekovi koji se koriste za liječenje tumora mozga su Temozolomid (Temodal), Carmustine (BCNU), Lomustine (CCNU), Procarbazine, Vincristine.

Temozolomid je jedan od najčešće  primjenjivanih lijekova za zloćudne tumore mozga. Koristi se u liječenju novootkrivenog glioblastoma (gradus IV), anaplastičnog astrocitoma (gradus III) ili kod povrata tumora mozga visokog gradusa. Primjenjuje se u kombinaciji sa zračenjem, a zatim kao monoterapija (samostalno).

U kombinaciji sa zračenjem uzima se 42 dana, nakon čega slijedi pauza od 4 tjedna da bi se organizam oporavio. Onda se nastavlja faza monoterapije, kada se temozolomid uzima obično  6 ciklusa. Svaki ciklus traje 28 dana. Lijek se uzima 5 dana, nakon čega slijede 23 dana bez uzimanja.

Novija vrsta terapije (koja se kod nas još ne primjenjuje) su gliadel implantati. Oni se tijekom operativnog zahvata stavljaju u operacijsku šupljinu, čime se omogućuje lokalno djelovanje citostatika bez sistemskih nuspojava.

 

Nuspojave kemoterapije

Budući da kemoterapija osim zloćudnih uništava i neke zdrave stanice, pojavljuju se nuspojave. One ovise o vrsti i dozi kemoterapije. Većina nuspojava prestaje po završetku liječenja, zdrave stanice tada dobivaju mogućnost normalnog rasta.

Najčešće su nuspojave:

 • Umor – najčešći simptom s kojim se susreću bolesnici. Najvažnije je osigurati dovoljno vremena za odmor, štedjeti snagu za najvažnije stvari i baviti se laganim aktivnostima u prirodi, šetnjama i razgibavanjem.
 • Mučnina i povraćanje – Bolesnici se često pribojavaju mučnina i povraćanja  tijekom terapije, ali postoje lijekovi koji mogu spriječiti ili ublažiti te nuspojave (antiemetici). Preporučuje se uzimati više malih obroka tijekom dana, jesti ohlađenu hranu kako bi se spriječila iritacija jakim mirisima, piti hladne i nezaslađene sokove kao što su jabučni sok ili sok od grejpa. Poželjno je izbjegavati prženu, slanu i masnu hranu, pogotovo nekoliko sati prije tretmana.
 • Bol – Tijekom kemoterapije mogu se pojaviti glavobolje. U slučaju jakih bolova preporučuje se uzimanje analgetika koji je propisao liječnik.
 • Anemija – Kemoterapija može smanjiti sposobnost koštane srži da proizvodi crvena krvna zrnca, pa tijelo ne dobiva dovoljno kisika za rad. Takvo stanje naziva se anemija. Ona može uzrokovati slabost i umor, vrtoglavicu i nesanicu, plitko disanje, osjećaj jakog lupanja srca. Potrebne su redovite kontrole krvne slike te u slučaju anemije liječnik može pripisati transfuziju (nadoknadu krvi).
 • Problemi sa zgrušavanjem krvi – Kemoterapija može utjecati na sposobnost koštane srži da stvara krvne pločice (trombocite), čija je zadaća zgrušavanje krvi. Zbog toga može doći do krvarenja ili pojave modrica. Treba izbjegavati aktivnosti i sportove pri kojima bismo se mogli ozlijediti. Posebno treba paziti da se ne bismo porezali. Treba koristiti električni brijaći aparat umjesto britvice, a za pranje zubiju koristiti meku četkicu.
 • Gubitak kose (alopecija) – Kosa može otpadati postupno ili u pramenovima. Tijekom kemoterapije koristite blage šampone, sušilicu za kostu podestite na nižu temperaturu. Kosu ošišajte na kratko. Štitite se od sunca kapama i šeširima, izbjegavajte bojanje kose i uvijače. Ukoliko to želite, manjak kose možete nadomjestiti umecima ili perikama.
 • Infekcija – Tijekom kemoterapije lijekovi pogađaju koštanu srž, zbog čega ona otežano proizvodi bijele krvne stanice (leukocite), koje imaju ulogu zaštite organizma od raznih bakterija, virusa i gljivica. Zbog toga su oboljele osobe podložnije infekcijama. Simptomi koji zahtjevaju odlazak liječniku su: povišena tjelesna temperatura, zimica, tresavica, osjećaj pečenja kod mokrenja, ozbiljna prehlada i upala grla, glavobolja, uhobolja, ukočenost vrata, mjehurići na usnicama ili koži te upale u ustima. Savjetuje se često pranje ruku, izbjegavanje gužvi, kontakta s ljudima koji boluju od zaraznih bolesti (poput prehlade, gripe ili vodenih kozica).
 • Problemi sa živcima i mišićima – Mogu se pojaviti slabost i bolnost mišića, trnci u prstima ruku i nogu, otežan hod, gubitak ravnoteže, teškoće u hvatanju predmeta, slabljenje sluha.
 • Probavne smetnje – proljev i zatvor

 

Vidi i: Prehrana kod nuspojava liječenja, Kanabis u liječenju bolesnika s tumorom mozga