GLIA

Europska zdravstvena iskaznica

Ulaskom u Europsku uniju dobili smo pravo na korištenje europske kartice zdravstvenog osiguranja (EIHC ‒ European Health Insurance Card), koju besplatno mogu dobiti svi korisnici osnovne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Ova iskaznica:

  • vrijedi u svim zemljama Europske unije te na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj
  • pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite (i to po mišljenju liječnika u inozemstvu!)

Neodgodiva zaštita uključuje neodgodive intervencije, zdravstvenu zaštitu u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima (ako cilj putovanja nije liječenje) te zdravstvenu zaštitu u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta (ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod). Neodgodivom zaštitom smatraju se i dijaliza, terapija za astmu te još neke kronične bolesti.

  • vrijedi samo u javnim ustanovama, i to pod istim uvjetima kao u domovini, što znači da ćete neke usluge/participacije morati platiti (vjerojatno više nego u Hrvatskoj)
  • nije zamjena za komercijalno putno zdravstveno osiguranje jer ne pokriva, primjerice, nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu i sl.

Gdje zatražiti Europsku zdravstvenu iskaznicu? Na našem Središnjem državnom portalu ili u najbližoj podružnici HZZO-a.

Postoji i besplatna aplikacija za pametne telefonepod nazivom European Health Insurance Card, koja je dostupna na iTunesu i Google Playu. Ona detaljno objašnjava korištenje i vaša prava u svakoj pojedinoj državi.

Više informacija: web-stranica HZZO-a, službena FB stranica