GLIA

Prehrana kod nuspojava liječenja

Univ. spec. dipl. ing. Eva Pavić i mag. Sandra Crnko, Služba za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb

MUČNINA I POVRAĆANJE

Preporučuje se:

  • manji i češći obroci (5 do 6 puta na dan)
  • svježe pripremljena hrana
  • hrana na sobnoj temperaturi
  • suha hrana (štapići, krekeri, pereci, keksi itd.)
  • jednostavne namirnice (riža, jaja, tost, tjestenina, banana, pire od krumpira itd.)
  • manje masna hrana
  • dovoljno tekućine (1,5 do 2 litre dnevno)
  • mliječni proizvodi, osobito s dodatkom probiotičkih kultura
  • krem juhe
  • lagani deserti s manje šećera

Izbjegavati:

  • hrana pržena u dubokom ulju
  • ležeći položaj nakon jela
  • smanjiti unos vlakana
  • ako koristite dodatke prehrani, neka budu bez laktoze
 PROLJEV

Preporučuje se:

  • manji i češći obroci (5 do 6 puta na dan)
  • voda, blagi i nezaslađeni biljni čajevi, voćni sok bez dodanog šećera, izotonični napitci i rehidratacijske otopine prije i nakon proljeva (po savjetu liječnika)
  • nakon proljeva/diareje pričekajte 15-ak minuta pa polako popijte 1 čašu tekućine (200 ml)
  • sluzava juha od riže (riža, sol i voda)

Izbjegavati:

  • hrana i piće koji izazivaju nadimanje (grašak, leća, kupus, cvjetača, brokula, luk, orasi, krastavac, grah, mekinje, češnjak, pivo itd.)
  • alkohol i kofein
  • ograničite unos fruktoze: mošt, grožđe, med, datulje, orahe smokve i bezalkoholna pića
  • oštećena površina crijeva može kod nekih osoba izazvati grčeve nakon konzumacije mlijeka i nekih mliječnih proizvoda
ZATVOR

Preporučuje se:

  • redovita prehrana bogata vlaknima: cjelovite žitarice, sjemenke, suho voće (šljive, smokve)
  • dodatan unos tekućine
  • redovita (lagana) tjelesna aktivnost

Izbjegavati:

  • hrana koja može potaknuti grčeve (alkohol, kava, mlijeko, previše soli i šećera, suha hrana – grickalice, banana, čaj od kamilice)
SMANJEN APETIT

Preporučuje se:

  • manji i češći obroci 5 do 6 puta na dan
  • hrana privlačna izgledom i okusom
  • hrana koja osigurava dovoljno energije i bjelančevina (meso, jaja, mahunarke, rižoto ili tjestenina s mesom i povrćem..)
  • hrana bogata vitaminima, mineralnim tvarima i energijom (na primjer voćni frapei s dodatkom badema, oraha, chia ili lanenih sjemenki, žličice meda s jogurtom)
RANA SITOST

Preporučuje se:

  • visokokalorijske namirnice visoke nutritivne gustoće: meso, riba, perad, jaja, punomasno mlijeko, sir, krem juhe, sladoled, jogurt, povrće, hranjivi deserti (na primjer pita od voća, orašastih plodova i tamne čokolade, pita sa sirom, savijača od integralnog tijesta)
  • mali i česti visokoproteinski obroci
  • mliječni proizvodi niske masnoće
  • juhe, bujoni
  • visokoenergetski napitci između obroka
  • tekućina do 30 minuta prije obroka
  • lagana tjelovježba (ukoliko je moguće)

Izbjegavati:

  • hrana bogata vlaknima (integralne žitarice)
  • jedenje prije odlaska na spavanje
PROMJENA OKUSA U USTIMA

Preporučuje se:

  • manji i češći obroci (5 do 6 puta na dan)
  • praćenje unosa hrane
  • dobra oralna higijena
  • žvakaće gume bez šećera; bomboni s mentolom mogu ukloniti neugodan okus u ustima
  • limun (limunada) prije jela može poboljšati okus hrane
  • konzumiranje tekućine prije obroka
  • mariniranje namirnica može poboljšati njihov okus
  • hladna hrana ili hrana na sobnoj temperaturi
  • cimet i žvakaće gume ili bomboni s mentolom pomažu u maskiranju “metalnog” okusa
  • plastično posuđe i pribor za jelo (ako vam hrana ima metalan okus)
  •  savjetovanje s liječnikom ili dijetetičarem oko vitaminsko-mineralnih i drugih dodataka (suplementacija cinkom može biti potrebna u slučaju utvrđene deficijencije, uz preporuku liječnika)
  • hrana i okusi koje volite
  • deserti koji vam odgovaraju
  • obroci u pravilnim vremenskim razmacima
  • uvođenje hrane koju ste izbacili nakon određenog perioda (2 tjedna)
  • voda, čaj, mineralna voda, čaj od đumbira
  • hladna jela
  • mliječni proizvodi
  • sezonske namirnice
DEHIDRACIJA

Preporučuje se:

  • hrana s visokim udjelom tekućine (umaci, složenci, piletina, riba, povrće s umacima)
  • dovoljna količina tekućine (ovisno o stupnju dehidracije)
  • žvakanje žvakaćih guma bez šećera
  • dobra oralna higijena
  • miksana i neslana hrana

Izbjegavati:

  • suha, masna, kruta hrana
  • grickalice
  • jako vruća hrana
  • jako začinjena hrana
  • alkohol
GUBITAK TJELESNE MASE

Preporučuje se:

  • visokokalorijske namirnice: meso, riba, perad, jaja, punomasno mlijeko, sir, krem-juhe, sladoled, jogurt, povrće, deserti
  • savjetovanje s liječnikom i dijetetičarom oko dodataka prehrani

Dodatne općenite prehrambene smjernice

  • Povećajte unos proteina i energije
  • Konzumirajte 500 – 750 ml punomasnog mlijeka ili jogurta svakodnevno
  • Konzumirajte med, pekmez i sirne namaze (na kruhu ili dvopeku)
  • Mliječni proizvodi dobar su izvor proteina – fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta s probiotikom probavljaju se lakše od mlijeka
  • Ograničite unos crvenog mesa – mahunarke, mliječni proizvodi i svježi sir dobra su zamjena za meso
  • Pokušajte jesti 5 do 6 porcija voća i povrća dnevno (½ čaše voćnog soka sa 100 % voća može zamijeniti jednu porciju voća)