Univ. spec. dipl. ing. Eva Pavić i mag. Sandra Crnko, Služba za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb
MUČNINA I POVRAĆANJE
Preporučuje se:
- manji i češći obroci (5 do 6 puta na dan)
- svježe pripremljena hrana
- hrana na sobnoj temperaturi
- suha hrana (štapići, krekeri, pereci, keksi itd.)
- jednostavne namirnice (riža, jaja, tost, tjestenina, banana, pire od krumpira itd.)
- manje masna hrana
- dovoljno tekućine (1,5 do 2 litre dnevno)
- mliječni proizvodi, osobito s dodatkom probiotičkih kultura
- krem juhe
- lagani deserti s manje šećera
Izbjegavati:
- hrana pržena u dubokom ulju
- ležeći položaj nakon jela
- smanjiti unos vlakana
- ako koristite dodatke prehrani, neka budu bez laktoze
PROLJEV
Preporučuje se:
- manji i češći obroci (5 do 6 puta na dan)
- voda, blagi i nezaslađeni biljni čajevi, voćni sok bez dodanog šećera, izotonični napitci i rehidratacijske otopine prije i nakon proljeva (po savjetu liječnika)
- nakon proljeva/diareje pričekajte 15-ak minuta pa polako popijte 1 čašu tekućine (200 ml)
- sluzava juha od riže (riža, sol i voda)
Izbjegavati:
- hrana i piće koji izazivaju nadimanje (grašak, leća, kupus, cvjetača, brokula, luk, orasi, krastavac, grah, mekinje, češnjak, pivo itd.)
- alkohol i kofein
- ograničite unos fruktoze: mošt, grožđe, med, datulje, orahe smokve i bezalkoholna pića
- oštećena površina crijeva može kod nekih osoba izazvati grčeve nakon konzumacije mlijeka i nekih mliječnih proizvoda
ZATVOR
Preporučuje se:
- redovita prehrana bogata vlaknima: cjelovite žitarice, sjemenke, suho voće (šljive, smokve)
- dodatan unos tekućine
- redovita (lagana) tjelesna aktivnost
Izbjegavati:
- hrana koja može potaknuti grčeve (alkohol, kava, mlijeko, previše soli i šećera, suha hrana – grickalice, banana, čaj od kamilice)
SMANJEN APETIT
Preporučuje se:
- manji i češći obroci 5 do 6 puta na dan
- hrana privlačna izgledom i okusom
- hrana koja osigurava dovoljno energije i bjelančevina (meso, jaja, mahunarke, rižoto ili tjestenina s mesom i povrćem..)
- hrana bogata vitaminima, mineralnim tvarima i energijom (na primjer voćni frapei s dodatkom badema, oraha, chia ili lanenih sjemenki, žličice meda s jogurtom)
RANA SITOST
Preporučuje se:
- visokokalorijske namirnice visoke nutritivne gustoće: meso, riba, perad, jaja, punomasno mlijeko, sir, krem juhe, sladoled, jogurt, povrće, hranjivi deserti (na primjer pita od voća, orašastih plodova i tamne čokolade, pita sa sirom, savijača od integralnog tijesta)
- mali i česti visokoproteinski obroci
- mliječni proizvodi niske masnoće
- juhe, bujoni
- visokoenergetski napitci između obroka
- tekućina do 30 minuta prije obroka
- lagana tjelovježba (ukoliko je moguće)
Izbjegavati:
- hrana bogata vlaknima (integralne žitarice)
- jedenje prije odlaska na spavanje
PROMJENA OKUSA U USTIMA
Preporučuje se:
- manji i češći obroci (5 do 6 puta na dan)
- praćenje unosa hrane
- dobra oralna higijena
- žvakaće gume bez šećera; bomboni s mentolom mogu ukloniti neugodan okus u ustima
- limun (limunada) prije jela može poboljšati okus hrane
- konzumiranje tekućine prije obroka
- mariniranje namirnica može poboljšati njihov okus
- hladna hrana ili hrana na sobnoj temperaturi
- cimet i žvakaće gume ili bomboni s mentolom pomažu u maskiranju “metalnog” okusa
- plastično posuđe i pribor za jelo (ako vam hrana ima metalan okus)
- savjetovanje s liječnikom ili dijetetičarem oko vitaminsko-mineralnih i drugih dodataka (suplementacija cinkom može biti potrebna u slučaju utvrđene deficijencije, uz preporuku liječnika)
- hrana i okusi koje volite
- deserti koji vam odgovaraju
- obroci u pravilnim vremenskim razmacima
- uvođenje hrane koju ste izbacili nakon određenog perioda (2 tjedna)
- voda, čaj, mineralna voda, čaj od đumbira
- hladna jela
- mliječni proizvodi
- sezonske namirnice
DEHIDRACIJA
Preporučuje se:
- hrana s visokim udjelom tekućine (umaci, složenci, piletina, riba, povrće s umacima)
- dovoljna količina tekućine (ovisno o stupnju dehidracije)
- žvakanje žvakaćih guma bez šećera
- dobra oralna higijena
- miksana i neslana hrana
Izbjegavati:
- suha, masna, kruta hrana
- grickalice
- jako vruća hrana
- jako začinjena hrana
- alkohol
GUBITAK TJELESNE MASE
Preporučuje se:
- visokokalorijske namirnice: meso, riba, perad, jaja, punomasno mlijeko, sir, krem-juhe, sladoled, jogurt, povrće, deserti
- savjetovanje s liječnikom i dijetetičarom oko dodataka prehrani
Dodatne općenite prehrambene smjernice
- Povećajte unos proteina i energije
- Konzumirajte 500 – 750 ml punomasnog mlijeka ili jogurta svakodnevno
- Konzumirajte med, pekmez i sirne namaze (na kruhu ili dvopeku)
- Mliječni proizvodi dobar su izvor proteina – fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta s probiotikom probavljaju se lakše od mlijeka
- Ograničite unos crvenog mesa – mahunarke, mliječni proizvodi i svježi sir dobra su zamjena za meso
- Pokušajte jesti 5 do 6 porcija voća i povrća dnevno (½ čaše voćnog soka sa 100 % voća može zamijeniti jednu porciju voća)