GLIA

Gamma knife

Gamma knife (Gamma nož) je uređaj kojim se 201 radioaktivna zraka iz Co-60 izvora precizno usmjerava u područje mozga za liječenje tumora ili drugih promjena. Ovom se metodom bez otvaranja glave pokušava zaustaviti rast u prvom redu dobroćudnih tumora kod kojih je klasična operacija prerizična jer se promjene nalaze na kritičnom mjestu. Osim dobroćudnih, mogu se liječiti i zloćudni tumori te metastaze. Osnovni su uvjeti jasno diferencirana granica tumora i veličina do 3 cm.

Gamma nož nije rješenje za sve tumore mozga. Također, najprihvaljivije je svaki tumor uz najmanji rizik otkloniti kirurškim putem. Cilj ove metode liječenja je zaustavljanje rasta tumora.

Postupak je jednostavan i bezbolan jer se ne režu koža i tkiva kao kod klasičnog neurokirurškog zahvata. Često se odmah nakon zahvata bolesnik otpušta na kućnu njegu i već idući dan vraća se svakodnevnim aktivnostima.

Zahvat uključuje 4 postupka:

1. Pričvršćivanje posebnog okvira na glavu i postavljanje metalne kacige kako bi se precizno odredilo ciljano područje u kojem treba učiniti zahvat. Ona također sprečava pomicanje glave tijekom snimanja i zahvata. Okvir se pričvršćuje pomoću 4 vijka, ali postupak je bezbolan jer se primjenjuje lokalni anestetik.

2. Radiološko snimanje (CT, MR, angiografija) da bi se točno odredili veličina, oblik i položaj ciljanog područja.

3. Planiranje zahvata – liječnici precizno izrađuju plan zahvala u posebnom računalnom programu. To obično traje nekoliko sati, pa bolesnik može za to vrijeme odmarati.

4. Obavljanje zahvata – bolesnik leži na posebnom ležaju u kupoli s okvirom i kacigom na glavi. Može komunicirati sa zdravstvenim osobljem i slušati glazbu. Zahvat ponekad traje svega nekoliko minuta, ali često je riječ o satima.

Nakon zahvata većina bolesnika ne osjeća nikakve tegobe, dok se kod pojedinih pojavljuje glavobolja ili mala oteklina na mjestu gdje je okvir bio pričvršćen za glavu. U većini slučajeva bolesnika se odmah pušta kući. Učinci zahvata vidljivi su nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.

 

TTF (Tumor Treating Fields) – nova metoda liječenja. Naizmjeničnim električnim poljem visoke fekvencije – pomoću kape i elektroda na glavi – onemogućava se dijeljenje zloćudnih stanica. Metoda se koristi kod recidiva glioblastoma, gdje ima barem jednak učinak kao i druga linija kemoterapije, no uz bolje podnošenje i kvalitetu života. Ova vrsta liječenja za sada nije dostupna bolesnicima u Hrvatskoj.