GLIA

Zračenje

Zračenje ili radioterapija je grana medicine koja se bavi liječenjem bolesti primjenom ionizirajućeg zračenja. Primjenjuje se kod radioosjetljivih tumora. Zračenjem tumor je moguće uništiti, smanjiti ili se mogu ukloniti neugodne pojave koje su posljedica pritiska tumora (bol, oteklina). Zračenje se može primijeniti i u palijativne svrhe, tj. u uznapredovalom stadiju bolesti, kako bi se ublažili ili spriječili simptomi (prvenstveno bol), a time i poboljšala kvaliteta života.

Radioterapija može se provoditi samostalno ili u kombinaciji s drugim oblicima liječenja. Samostalno zračenje primjenjuje se kod tumora koji su neoperabilni zbog svoje veličine, smještaja ili nekog drugog razloga.

Postoperativno zračenje primjenjuje se kod dobroćudnih tumora koji nisu u potpunosti odstranjeni ili tumora niskog stupnja malignosti (gradus I, II). Na taj se način smanjuje vjerojatnost povrata bolesti (ako je tumor potpuno uklonjen) odnosno vrijeme do progresije preostalog tumora. Kod tumora viskog stupnja malignosti (gradus III, IV) radioterapija utječe na duljinu preživljenja. Uređaj koji se pri tome najčešće koristi je linearni akcelerator.  U njemu nastaje zračenje i snop nevidljivih zraka izvana se usmjeri preko kože u dubinu na sam tumor i nešto okolnog tkiva.

Terapijska doza određuje se ovisno o tipu tumora, njegovoj lokaciji i veličini te dobi bolesnika. Terapija zračenjem može se provoditi bolnički i ambulantno. Najčešće se provodi pet dana u tjednu kroz nekoliko tjedana.

Važno!
  • za vrijeme zračenja troši se puno energije, pa je neophodno osigurati dovoljno vremena za odmor
  • potrebna je raznovrsna i kvalitetna prehrana te puno tekućine
  • ne smiju se upotrebljavati šamponi i kozmetički pripravci za glavu
  • potrebno je zaštititi se od sunca nošenjem kape
  • možete se baviti svakodnevnim aktivnostima i družiti s ljudima kao i prije

Za vrijeme zračenja bolesnik mirno leži i ne osjeća ništa neugodno. Svako pojedino zračenje (frakcija zračenja) traje nekoliko minuta. Svaki bolesnik prije zračenja dobiva termoplastičnu masku kojom se onemogućavaju pokreti glave i osigurava precizno zračenje željenog područja.

 

Nuspojave zračenja

Iako se zračenje pomno planira i u liječenje je uključen tim stručnjaka, radioterapija može uzrokovati nuspojave. Pokušava se što više smanjiti prolazak zračenja kroz zdravo tkivo, ali je to nemoguće izvesti u potpunosti.

Nuspojave mogu biti akutne, rano odgođene i kasne.

Akutne nuspojave nastaju za vrijeme zračenja, najčešće unutar 24 sata ili prva dva tjedna, kao posljedica moždanog edema (oticanja mozga). Mogu se pojaviti glavobolja, povraćanje, povišena temperatura itd. Da do toga ne bi došlo, preventivno se za vrijeme zračenja uključuje terapija kortikosteroidima (Dexamethason). Tijekom zračenja pojavljuje se i crvenilo kože i dolazi do otpadanja kose. Često se događa da kosa ne naraste ponovno zbog oštećenja korijena.

Subakutne (rano odgođene) nuspojave pojavljuju se od prvog do četvrtog mjeseca po završetku terapije zračenjem, a očituju se smetnjama pamćenja i promjenom ponašanja.

Kronične nuspojave su nepovratnog i progresivnog karaktera, a pojavljuju se najčešće 6 mjeseci do 3 godine po završetku terapije zračenjem:

  • moždana radionekroza – može oponašati tumorski proces
  • glavobolje, promjene ponašanja, konvulzije
  • atrofija mozga i demenzija – bolesnik postupno intelektualno propada, gubi kratkotrajno pamćenje, promijenjenog je psihičkog ponašanja, osjeća umor
  • rjeđe se pojavljuju smetnje hoda i inkontinencija

Pročitaj i: Vježbe za mozak