GLIA

Kako se pokrenuti i aktivno sudjelovati u liječenju

Iako u borbi s ovom teškom bolešću postoje mnogi aspekti na koje ne možete izravno utjecati, ima puno toga što možete učiniti sami za sebe, svoje zdravlje i kvalitetu svog života. U skladu s liječničkim uputama i savjetima, možete sami organizirati svoje vrijeme i obavljanje aktivnosti usmjerenih na opuštanje, ublažavanje tjelesnih i kognitivnih simptoma i dr.

Kako biste si mogli sami pomoći i iskoristiti svaki dan na najbolji mogući način, potrebno je postaviti si realne, dostižne i motivirajuće ciljeve. Njih ćete dogovoriti s liječnikom koji je najbolje upućen u vaše stanje te zna koji se napredak može očekivati uz uloženo vrijeme i određeni trud. Prikazat ćemo jedan primjer postavljanja ciljeva, koji bi vam mogao pomoći u organiziranju vlastitog vremena i pronalaženju motivacije za daljnje korake.

 • Primjer: Nakon operacije teško vam je hodati, ne možete hodati duže od nekoliko sekundi niti tempom kao prije. Liječnik vam je rekao da svaki dan trebate vježbati te da možete očekivati potpun oporavak kroz godinu dana.
  Glavni/veliki cilj je potpun povrat funkcioniranja i mogućnost normalnog kretanja za godinu dana.
  Taj cilj je zahtjevan, vremenski dosta udaljen i općenit te ga je potrebno podijeliti u manje podciljeve kako biste mogli pratiti vlastiti napredak i vidjeti rezultate koje postižete.Svaki od ciljeva mora biti:
 • Specifičan – Primjerice, Vježbat ću više nije konkretan cilj koji možete postići. Što znači vježbati? Odlučite hoćete li hodati, trčati, raditi vježbe disanja ili nešto drugo. Što znači više? Odredite hoćete li vježbati tri minute dnevno, jednom tjedno ili dva puta mjesečno. Trebate biti u mogućnosti razumjeti vlastiti cilj – primjerice, Prvih tjedan dana svaki dan ću napraviti 5 koraka uz pomoć supruge, a nakon toga ću svaki dan napraviti po korak više.
 • Mjerljiv –  Trebate biti u mogućosti izmjeriti vlastiti napredak kako biste vidjeli približavate li se cilju. Možete ga mjeriti u broju koraka/metara/minuta koje ste proveli hodajući i sl. Nabavite si posebnu bilježnicu/dnevnik gdje ćete zapisivati ciljeve i svoj napredak.
 • Dostižan – Nemojte si postavljati nerealne i nedostižne ciljeve jer će vas to samo demotivirati. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom o očekivanjima i načinima na koje možete postići željene promjene. Primjerice, svaki dan ću vježbati 30 minuta možda nije realan cilj s obzirom na obaveze koje imate i zdravstveno stanje koje vam to ograničava
 • Važan za vas – To što želite postići mora biti nešto što je vama važno i za što ste se spremni potruditi – primjerice, Moći hodati duže kako biste mogli provoditi više vremena onako kako želite
 1. Dnevni cilj: (npr. Prva tri dana hodati 1 minutu/hodati 3 metra uz pomoć supruge, sljedeća tri dana hodati 2 minute/5 metara uz pomoć – dnevne ciljeve postupno povećavati)
 2. Tjedni cilj: Na kraju prvog tjedna ću moći, uz pomoć, prehodati širinu dnevne sobe
 3. Mjesečni cilj: Na kraju prvog mjeseca moći ću, uz pomoć, prehodati dvije dužine i dvije širine dnevne sobe