GLIA

Operacija

Ukoliko je moguće, tumor se uklanja kirurškim putem. Neki se tumori mogu ukloniti u potpunosti, bez oštećenja ili uz minimalno oštećenje. Kod malignih tumora kompletno uklanjanje rijetko je kad moguće bez da se uzrokuju dodatna neurološka oštećenja. Tada se nastoji što više smanjiti tumor i time smanjiti pritisak na okolne strukture mozga.

Ciljevi neurokirurškog zahvata
  • odstranjenje tumorskog tkiva (što je više moguće i sa što manje neuroloških posljedica)
  • dobivanje tumorskog tkiva za patohistološku analizu
  • smanjenje povišenog intrakranijalog tlaka (tlaka unutar lubanje)
Nakon operacije mozga

Nije neuobičajeno da se pacijent nakon operacije tumora mozga osjeća gore nego prije operacije, što je često posljedica edema (otečenosti) mozga. Mogu se pojaviti prolazni poremećaji govora te epizode smetenosti i dezorijentiranosti. To ponekad zna izazvati osjećaj nemoći i ljutnje i kod samog pacijenta i kod njegove obitelji. Prethodno postojeći simptomi mogu se pogoršati ili mogu nastati novi, primjerice:

  • slabost ekstremiteta
  • poremećaj ravnoteže
  • promjene osobnosti
  • poremećaji pamćenja
  • poremećaji govora
  • epileptički napadi

Trajanje navedenih simptoma je varijabilno i oni najčešće nestaju tijekom prvih nekoliko dana, no kod nekih pacijenata mogu potrajati i dulje. U malom postotku operiranih pacijenata navedene tegobe mogu biti trajne, što ovisi o lokaciji tumora.

Nakon samog operacijskog zahvata, ukoliko ne dođe do komplikacija, pacijent se nakon 24 sata iz jedinice intenzivnog liječenja premješta u sobu na odjel klinike, gdje se odmah započinje s fizikalnim tretmanom. Nakon tjedan dana pacijent se otpušta u kućnu njegu ili, u slučaju teže slabosti, ekstremiteta na nastavak stacionarnog rehabilitacijskog tretmana u toplicama.
Po otpustu iz bolnice potrebno je izbjegavati teža fizička opterećenja koja mogu uzrokovati povišenje intrakranijskog tlaka. No umjerena fizička opterećenja poželjna su, štoviše i nužna. Međutim, to je vrlo individualno, odnosno kaže se da svaki pacijent „smije raditi ono za što se osjeća sposobnim“. Nije potrebno forsirati spavanje, ali ako pacijent ima potrebu za više sna, neka spava koliko mu je potrebno. Također, do uklanjanja šavova potrebno je pravilno održavati poslijeoperacijsku ranu suhom. U slučaju bilo kakvih problema s cijeljenjem rane treba se javiti na odjel.