GLIA

Pitajte stručnjaka

Krećemo s videorubrikom Pitaj stručnjaka, gdje ćete moći postavljati pitanja stručnjacima iz pojedinih područja, koji se brinu za ljude oboljele od tumora mozga. Odgovore na većinu vaših pitanja dobit ćete u kratkom videozapisu. Nakon što najavimo područje i stručnjaka, imat ćete 15 dana za slanje svojih pitanja, i to porukom na našem Facebook profilu ili mailom na glia@glia.hr s naznakom „Pitaj stručnjaka“ u naslovu poruke. Videozapise objavljivat ćemo na našoj web-stranici i YouTube kanalu.

Prva je tema Palijativna njega onkoloških pacijenata, a prvi gost nam je dr. med. Krešimir Lončar, specijalist onkologije i radioterapije, dakle jedan od stručnjaka koji u tom sudjeluju. Palijativna medicina bavi se pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti, zbog čega imaju izražene poteškoće i simptome te im se stanje neprestano pogoršava. Stoga su češće potrebne kontrole liječnika i hospitalizacije. Najčešće je tu riječ o onkološkim bolesnicima.

Cilj palijativne medicine jest u najvećoj mogućoj mjeri – korištenjem pomagala, lijekova, učenjem novih vještina, psihološkom, socijalnom, duhovnom podrškom itd. – podići kvalitetu života takvog bolesnika do njegova kraja.

U Hrvatskoj se palijativna medicina provodi uglavnom kroz suradnju liječnika obiteljske medicine, liječnika specijalista u palijativnom timu (većinom su to anesteziolozi), psihologa, psihijatra, drugih medicinskih specijalista, duhovnika, socijalnog radnika, ljekarnika, volontera i drugih.

Pitanja za dr. Lončara na navedene načine pošaljite do 5. prosinca 2020. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.