GLIA

Nove smjernice za liječenje komplikacija kod tumora mozga

 

Medicinski fakultet u Beču igra glavnu ulogu u razvoju međunarodnih smjernica za liječenje

Mozak može biti žrtva različitih vrsta tumora što vodi razvoju ozbiljnih komplikacija kao što su epileptički napadaji, edem mozga, krvarenje ili tromboza. Dosada nisu postojale jednoznačno dogovorene smjernice za dijagnozu i liječenje ovih čestih simptoma. Međunarodni tim stručnjaka iz vodećih onkoloških društava ESMO (European Society for Medical Oncology) i EANO (European Association of Neuro-Oncology) je upravo sastavio međunarodne smjernice i standarde za liječenje ovih komplikacija te su one objavljene u vodećem časopisu Annals of Oncology (Faktor utjecaja: 18.2). Matthias Preusser, predsjednik EANO društva i voditelj Odjela za onkologiju na Medicinskom fakultetu u Beču pokrenuo je sastavljanje ovih međunarodnih smjernica te kao posljednji autor odigrao ključnu ulogu u njihovoj koordinaciji.

“Svake godine 18 milijuna ljudi diljem svijeta dobiju dijagnozu raka. Svaki drugi pacijent s uznapredovalim oblikom raka će razviti metastaze u mozgu, pogotovo pacijenti koji boluju od raka pluća, dojke ili kože. Imajući na umu širinu ovog područja, nove smjernice su od velikog značaja,” objašnjava Preusser. “Dvoje od velikih međunarodnih društava je udružilo snage kako bi proizveli uniformne smjernice.”

Uz pomoć algoritama i brojnih dijagrama, sastavljen je referentni rad kako bi osigurali da pacijenti diljem svijeta prime visoko kvalitetni tretman liječenja komplikacija povezanih s tumorom mozga. Interdisciplinarni panel autora detaljno je odgovorio na pitanja poput “kako liječiti edem mozga?” ili “što mi je činiti u slučaju epileptičkog napadaja ili neurokognitivnog ispada?”.

“Nove smjernice koje smo sastavili mogu se koristiti svugdje u svijetu te bi stoga trebale potaknuti značajan porast sigurnosti pacijenta,” naglašava Preusser, dok je istovremeno sudjelovao kao koautor smjernica za liječenje glijoma (specifične vrste tumora središnjeg živčanog sustava), koje su nedavno objavljene u vodećem časopisu Nature Reviews Clinical Oncology (Faktor utjecaja: 53.2).

Činjenice o raku

Svake godine, rak  je odgovoran za otprilike 25% svih smrti u Austriji. Godišnje se dijagnosticira oko 40 000 novih slučajeva. Najčešći tumori u žena su rak dojke (29%) te rak pluća i debelog crijeva (svaki 10%). Kod muškaraca najčešći su rak prostate (23%), zatim rak pluća (14%) te na trećem mjestu rak debelog crijeva (12%). Zadnjih nekoliko desetljeća došlo je do značajnog porasta u 5-godišnjem preživljenju od raka, koje trenutno 60%.

Izvor: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-12/muov-ngf120920.php

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.