GLIA

Koronavirus – kako se ponašati?

Pandemija koronavirusa situacija je u kojoj svi moramo prilagoditi svoje ponašanje kako bismo zaštitili i sebe i svoje bližnje. U nastavku donosimo upute specifične za onkološke bolesnike.

Koronavirus 2019. (ili COVID-19) jest respiratorna bolest uzrokovana novim sojem koronavirusa (nazvanim SARS-CoV-2) koji je prvi put identificiran u epidemiji u Wuhanu u Kini u prosincu 2019. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka 2020. godine proglasila je širenje koronavirusa pandemijom, što je u klasifikaciji najviša razina koju ta organizacija može dati. WHO definira pandemiju kao bolest koja je rasprostranjena širom svijeta. Samo je nekoliko bolesti u povijesti zaslužilo naziv pandemija.

Simptomi

Simptomi COVID-19 mogu biti blagi do teški i mogu uključivati povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Ostali su mogući simptomi bolovi u mišićima, začepljenost nosa ili curenje iz nosa, grlobolja i proljev. Međutim, ne moraju svi nositelji virusa nužno razviti simptome

Osobe s pojačanim rizikom

Onkološki bolesnici, uključujući bolesnike s tumorom mozga, u većoj su opasnosti da se ozbiljno razbole ako dobiju infekciju COVID-19. Najveći rizik imaju:

  • bolesnici na kemoterapiji ili oni koji su primili kemoterapiju u posljednja tri mjeseca
  • onkološki bolesnici na imunoterapiji
  • onkološki bolesnici na drugim oblicima specifičnog onkološkog liječenja
  • bolesnici u tijeku radioterapije tumora pluća
  • osobe koje su u posljednjih 6 mjeseci imale transplantaciju koštane srži ili matičnih stanica ili još uvijek uzimaju imunosupresivne lijekove
  • hematološki bolesnici oštećenog imunološkog sustava, čak i ako im nije bilo potrebno liječenje (na primjer, kronična leukemija, limfom ili mijelom)

Trenutno ne postoji cjepivo koje bi moglo spriječiti COVID-19.

Najvažniji način zaštite bolesnika s malignim bolestima jest izbjegavanje izlaganja virusu COVID-19 kad god je to moguće, pridržavanje uputa o ograničenjima putovanja i prakticiranje dobre higijene.

Savjeti za oboljele od karcinoma
  •  Uvijek temeljito perite ruke 20 sekundi sapunom i toplom vodom, posebno prije i nakon kontakta s drugim ljudima, prije jela ili dodirivanja lica te kad god dodirnete predmete ili površine koji se često dodiruju, poput rukohvata. U slučaju da sapun i voda nisu dostupni, savjet je da koristite sredstva za pranje / gelove na bazi alkohola.
  • Budite pažljiviji u bliskom kontaktu s drugima i razmislite o mjerama opreza poput izbjegavanja rukovanja i ljubljenja u obraz.
  • Izbjegavajte javna događanja i velike skupove koji bi vas mogli dovesti u kontakt s ljudima koji možda nose virus.
  • Osigurajte da vaše kolege, šira obitelj i društveni krug budu svjesni vaše ranjivosti na infekciju i s poštovanjem ih zamolite da izbjegavaju kontakt ili posjete ako imaju bilo kakve potencijalne simptome bolesti poput visoke temperature, kašlja, kihanja ili glavobolje itd.
Medicinski pregledi

Ako imate zakazan kontrolni onkološki pregled, a u svom zdravstvenom stanju ne primjećujete nikakve promjene niti na njih ukazuju nalazi, svakako pokušajte odgoditi pregled. Ako niste sigurni trebate li doći, kontaktirajte onkologa ili se posavjetujte s liječnikom obiteljske medicine. Također, vaš liječnik može preporučiti dodatne mjere za smanjenje rizika od izloženosti infekciji COVID-19.

Ako imate unaprijed dogovoren pregled kod drugih specijalista ili zakazanu dijagnostičku pretragu, procijenite rizik dolaska u bolnicu i po mogućnosti ga odgodite do novih uputa. Dolazite li na bolničko liječenje, ne zaboravite da su posjeti bolesnicima zabranjeni do daljnjega.

Izvori informacija

Situacija se brzo mijenja i smjernice za pojedine zemlje variraju. Budući da se pojavljuje mnogo dezinformacija i lažnih vijesti (osobito na društvenim mrežama), smjernice za područje u kojem živite pratite na kanalima nadležnih institucija. U Hrvatskoj to su:

Službena stranica Vlade za informacije o koronavirusu

https://www.koronavirus.hr/

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/pitanja-i-odgovori-o-bolesti-uzrokovanoj-novim-koronavirusom/

Izvor: https://theibta.org/ibta-news/covid19/

Budimo odgovorni i brinimo jedni za druge jer to je jedini način na prebrodimo ovu epidemiju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *