GLIA

Evo što je meni pomoglo

Pacijentica sam kojoj je dijagnosticiran tumor na mozgu 2015., a recidiv u veljači 2019. godine. U ožujku 2019. započela sam 1. ciklus kemoterapije i zračenja. Izdvojila sam par crtica iz svog iskustva koje smatram korisnim i koje bi možda nekome mogle pomoći.

Tijekom ciklusa kemoterapije i zračenja (42 dana) konzumirala sam ulje konoplje. Za korištenje tog ulja dobila sam savjet od drugih pacijenata. Detaljne informacije o koristi ili štetnosti ulja nisam proučavala. Jedini izvori informacija bila su mi iskustva drugih pacijenata i mišljenje moje sestre koja se više informirala. Budući da sam vjerovala u ljekovitost konoplje u ublažavanju nuspojava i mišljenju svoje sestre, koja je molekularni biolog, počela sam konzumirati ulje konoplje. Pri konzumaciji prve kapi ulje je jako djelovalo na mene; bila sam jako usporena i osjećala sam se kao „biljka“ te sam htjela prestati s uzimanjem. Međutim, već sutradan bilo mi je bolje i na kraju sam uzimala 30 puta veću količinu. Kada me netko pita li djeluje li, teško mi je reći jer ne znam u bih kakvom stanju bila bez ulja. Vjerujem da je ulje  dobro za apetit, ali i za psihu i mislim da nije imalo lošeg utjecaja na mene.

Ulje konoplje ljepljiva je masa gorkog okusa. Moj savjet bio bi da ulje stavite u prozirne razgradive kapsule koje se mogu kupiti u apoteci. Prazne kapsule napravljene su od celuloze, a namjena im je upravo da lakše popijete lijekove gorkog i neugodnog okusa.

Kosa mi je počela ispadati nakon otprilike 20 dana od prvog uzimanja kemoterapije i zračenja. Ispala mi je samo trećina kose, stražnji dio glave (jer je tumor bio na malom mozgu). Nakon toga to područje bilo mi je bilo malo upaljeno, pa su mi dobro došli hladni oblozi od kamilice. Nakon 3 mjeseca kosa je počela rasti i rasla je normalna kosa uz razliku da su mi na tom području nastale lokne (inače imam sasvim ravnu kosu). Na glavi je ostala jedna rupa gdje kosa nikad nije narasla, promjera možda 3 cm (mislim da to ovisi o mjestu koje se zrači.).

Kad saznate za bolest, dobivate mnogo savjeta, Iako su svi dobronamjerni, nisu uvijek primjereni za vas. Uglavnom se odnose na prehranu i dodatke prehrani: razne vitamine, klorele, biljke itd. Meni je to predstavljalo prevelik stres, osjećala bih grižnju savjesti ako nešto od toga ne konzumiram. Mislim da je stres uzrokovan tim brdom informacija u vezi s prehranom i dodacima gori nego njih ne uzimati. Po mom mišljenju dodaci su dobri ako vi vjerujete u njihovu pomoć i ako ne stvaraju prevelik stres – ako stvaraju, više štete nego koristi od njih.

Imala sam problema s tjelesnom težinom i hranjenjem, a međuvremenu dobila sam i gastritis, što mi je predstavljalo dodatan problem. U tim trenucima  pomogli su mi proizvodi za prehranu u tim situacijama, koji sadrže velik udio proteina. Možete se savjetovati sa svojim liječnikom i naručiti ih u apoteci.

Na početku bila sam na ketogenoj prehrani, međutim taj tip prehrane meni nije odgovarao (što ne znači da neće i vama, svi smo mi drukčiji). Kasnije sam prešla na makrobiotiku. Makrobiotika je potpuno drukčija, ali meni je više odgovarala i moj organizam ju je bolje prihvatio. Trenutno nisam ni na jednoj striktnoj prehrani. Jedem sve, ali i dalje pazim i ne pretjerujem, izbjegavam kolače, gazirana pića itd. Drago mi je što sam isprobala ova dva tipa prehrane i od oba preuzela ono što mi odgovara i što smatram korisnim.

3 thoughts on “Evo što je meni pomoglo

 1. Zrinka Čep

  Poštovana,

  možete li nam reći koje ste ulje konoplje koristili i gdje ste ga nabavljali i po kojoj cijeni.
  Suprugu je dijagnosticiran glioblastom 26.2.2021. godine. Već 28.2.2021. je bio operiran.
  Nakon toga 42 ciklusa kemoterapije (temozolomid) i 30 zračenja. 13.9.2021. bio je ponovo operiran jer se tumor ponovo pojavio. Dr. Mišir je zaključila da mu terapija temozolomidom i zračenje nije koristilo. Sada je na trećem ciklusu nove kemoterapije Natulan, ali nema nikakve nuspojave i dr. Mišir se boji da niti ova terapija ne djeluje. Malo smo se informirali, da bi možda ulje konoplje moglo usporiti rast, jer u ovom trenutku niti ne znamo kakva se situacija jer je zadnja magnetska bila u mjesecu listopadu. A recidiv koji se pojavio samo 6 mjeseci nakon prve operacije ne daje baš neku pozitivnu prognozu. Hvala lijepa na odgovoru.
  S poštovanjem,
  Zrinka Čep

  1. Ines

   Poštovana Zrinka,

   kako je suprug? Jeste uspjeli doći do kakvih korisnih saznanja?

   Unaprijed hvala na odgovoru.

   1. Zrinka Čep

    Moga supruga više nema. Umro je 9.6.2022. u Varaždinskoj bolnici od teške upale pluća, sepse…
    Borili smo se i vjerovali, ali nije izdržao. Treća linija liječenja bila je Stivarga, koju smo plaćali 20.000,00 kn mjesečno, dva mjeseca uz ulje konoplje. Dr. je zaključila da je pretoksična, a da nije napravila senzaciju te smo nakon dva mjeseca prekinuli. Na temelju magnetske nakon Stivarge moglo se zaključiti da je usporila napredovanje bolesti, bila je umjerena progresija. Imao je sve više trenutaka dezorijentiranosti, odsutnosti, bez emocija…Dr. je predložila da pokušamo sa etopozidom 100 mg..Nakon 8 dana krvna slika bila mu je potpuno uništena, leukociti 2.. dobio je tešku upalu pluća…Jedina nam je utjeha da nije imao nikakve bolove, niti prije, niti za vrijeme bolesti te je umro u miru okrijepljen sakramentima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.